Showing posts with label Motivasi. Show all posts
Showing posts with label Motivasi. Show all posts

[TIPS PdPc] 27 Cara Yang Boleh Guru Lakukan Untuk Mengekalkan Tumpuan Pelajar

Apabila saya membaca statement ini membuatkan saya tersenyum sendiri...
Sometimes...
it is the students who are bored
and sometimes... 
it is the instructor who is boring
Menjadi seorang guru atau pendidik tidak semudah yang difikirkan. Murid atau pelajar tidak menumpukan perhatian semasa guru sedang mengajar adalah lumrah dan biasa berlaku. Lebih parah semasa guru mengajar, murid atau pelajar bercakap sesama mereka. Walau bagaimanapun sebagai guru, kita perlu pastikan murid atau pelajar kita memberi sepenuh perhatian terhadap pengajaran yang disampaikan dan melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti PdPc untuk memastikan objektif yang disasarkan tercapai pada akhir pembelajaran.

Sebagai guru, saya sendiri sangat tidak gemar murid saya membuat "kerja mereka sendiri" seperti bercakap yang boleh menyebabkan saya menjadi "boring" dan mungkin hilang tumpuan untuk meneruskan pengajaran (sikap ini tidak patut diamalkan...hahaha). Namun, sukacita diingatkan guru juga manusia biasa yang mempunyai mood yang tersendiri.

Jadi untuk mengekalkan mood guru dan lebih penting TUMPUAN murid, di sini terdapat 27 cara atau tips yang boleh diamalkan oleh guru. Tips ini saya ambil dari blog An Ethical Island dan penulis blog ini merupakan seorang pengajar. Ia ditulis dalam Bahasa Inggeris yang sangat mudah untuk difahami.


(27 Cara Yang Boleh Guru Lakukan Untuk Mengekalkan Tumpuan Pelajar)
27 Things To Do With Students Who Are Not Paying Attention 
  1. Ask them to repeat what just said 
  2. Stand next to them
  3. Give them a marker pen and ask them to be the record keeper 
  4. Grab their attention by showing short film 
  5. Get-up and move 
  6. Take a break and give students a problem to solve 
  7. Ask a challenging question thats take several steps to solve 
  8. Have them make something related to the topics
  9. Find out what excites the students and add a related analogy
  10. Remove the distraction
  11. Remove the students
  12. Remove yourself and take a break
  13. Place students in a group
  14. Let groups put in place rules
  15. Place students in control of enforcing the rules
  16. Get the students moving
  17. Play a game
  18. Create an incentive for them to pay attention
  19. Send the studenst on a field trip
  20. Send the students to do gather information
  21. Have the student teach the lesson
  22. Ask student to assist you
  23. Ask the student to find relevant music and play it in background
  24. Take a quiz
  25. Move the student
  26. Reward students who pay attention
  27. Ask why the student is not paying attention



Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tips yang diberikan kurang sesuai untuk diamalkan kerana faktor dasar dan peraturan, budaya setempat dan etika kerja setempat.
I do not agree with asking a stupid or pointing out a student that obviously isn’t paying attention a question. This will just embarrass them, which if the child already has self-esteem or social issues, it could only make them worse. Or if the child has behavioral or anger problems, this could escalate the child. While, I don’t agree that the teacher should just (always) ignore it, there are many more positive ways to go about it. - Matt Berry
I think knowing each of your students (interests, strengths, weaknesses) is one of the most vitals parts of being a competent educator. I am thankful that education is moving into more evidence-based and student centered. We are long past the days that a teacher just lectures throughout the class and assigns aimless homework. - Matt Berry


Sumber:
  1. https://anethicalisland.wordpress.com/2013/03/24/pay-attention-please/

Terima Kasih

Tayangan Semula "NUR BALQIS" Telemovie Khas Sempena Hari Guru Di TV1

Terima kasih RTM khususnya TV1 kerana menayangkan semula sebuah drama yang mengangkat profesion keguruan di media perdana melalui drama NUR BALQIS. Walaupun drama ini pernah ditayangkan pada 17 Mei 2014 yang juga bersempena Hari Guru, pada pandangan saya ia masih 'menyengat' dan relevan.

Drama ini telah ditayangkan semula pagi tadi jam 10.30 di slot Panggung Satu, TV1. Antara pelakonnya adalah Sari Yanti, Zahiril Adzim, Mandy Chong, Fadzli, Farahanni dan Badrul Munir.



Moral cerita ini:
  • Untuk menjadi pendidik yang berkesan, anda harus 'mencintai' profesion anda 
  • Untuk menjadikan PdP anda berkesan, salah satunya anda perlu mengetahui dan memahami latar belakang pelajar anda



Sinopsis/ jalan cerita boleh dibaca di Siaran Media RTM: Telemovie Nur Balqis.

Kepada yang ingin menonton drama ini, anda boleh tonton di pautan berikut:
  1. You Tube - Nur Balqis
  2. YouSuve - Nur Balqis



Sumber:
  1. https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://www.rtm.gov.my/images/stories/article/88Nur+Balqis/Nur+Balqis.pdf

Terima Kasih

Apa Yang Cikgu Buat Di Sekolah?

Dalam satu majlis graduasi pelajar-pelajar sekolah, seorang pengetua berucap dengan berkobar-kobar sambil jari telunjuk dijulang ke udara; 

Seorang doktor, mahu anaknya juga menjadi seorang doktor. Seorang jurutera, mahu anaknya juga menjadi seorang jurutera. Seorang ahli perniagaan, mahu anaknya bekerja di syarikatnya menjadi seorang CEO. TETAPI, seorang cikgu? Seorang cikgu juga mahu anaknya menjadi seperti mereka semua. Tiada seorang pun yang mahu MEMILIH untuk menjadi CIKGU, sangat menyedihkan, tetapi itulah hakikatnya. 





Di satu sudut dewan, di meja makan, para tetamu mula kecoh bercerita tentang kejayaan dalam kehidupan. Seorang CEO membuka mulut berbincang tentang masalah yang berlaku dalam bidang pendidikan. Dia membuka bicara;

Apa yang seorang kanak-kanak boleh belajar daripada seorang insan yang pencapaian TERBAIK dalam hidupnya hanya mampu menjadi seorang CIKGU? 

Dia berpaling kepada seorang cikgu yang duduk semeja, Haa, awak seorang cikgu kan Rina? Terus terang, apa yang awak buat di sekolah sebenarnya? 

Cikgu Rina yang terkenal dengan jujur dan lemah lembut tersenyum, Tuan betul-betul ingin tahu apa yang saya buat? Cikgu Rina menarik nafas sedalamnya lalu menyambung…

Begini, saya membuat kanak-kanak bekerja lebih rajin daripada apa yang mereka percaya. 

Saya membuat pelajar yang mendapat gred C+ seperti mendapat No.1 seluruh sekolah atas peningkatan prestasi mereka. 

Saya membuat pelajar yang mendapat A- terasa langsung tidak bermakna kerana membazirkan masa saya dengan membuat sambil lewa daripada yang terbaik mampu mereka lakukan. 

Saya membuat kanak-kanak memberikan sepenuh perhatian selama 40 minit di dalam kelas semasa saya mengajar. Sedangkan ibu bapa mereka sendiri tak mampu untuk buat mereka duduk walau 5 minit. Saya lakukan tanpa Ipod, Iphone, Ipad, Game, atau menonton TV. 

Saya membuat ibu bapa terkejut dan terharu apabila saya menghantar pesanan ringkas whatsapp untuk memberitahu apa yang anak mereka telah lakukan di sekolah. Saya ceritakan bagaimana anak mereka telah berkongsi makanan dengan rakan yang tidak ada wang belanja ke sekolah. Itu adalah tindakan mulia paling sukar untuk saya lihat sekarang. 

Saya membuat ibu bapa 'sedar' siapa sebenarnya anak mereka dan apa yang anak mereka mampu lakukan. 

Tuan nak tahu apa lagi saya buat? 





Dia berhenti seketika dan memandang mata setiap orang yang berada di meja tersebut;

Saya buat anak-anak merasa hebat.

Saya buat mereka selalu bertanya soalan.
Saya buat mereka yakin menjawab pertanyaan. 

Saya buat mereka meminta maaf atas kesilapan yang dilakukan dan benar-benar memaksudkannya. 

Saya buat mereka menghormati orang lain dan bertanggungjawab atas setiap tindakan mereka.

Saya buat mereka membaca, membaca, dan membaca. 

Saya ajar mereka bagaimana nak menulis dan buat mereka menulis dan menulis sehingga mereka tidak akan salah mengeja lagi. 

Saya buat mereka tunjukkan semua kerja rumah matematik mereka. Saya buat mereka gunakan akal yang Allah berikan, bukan kalkulator yang dicipta oleh manusia. 

Saya buat bilik darjah saya sebagai tempat yang paling selamat untuk semua pelajar saya. 

Akhirnya, saya buat mereka benar-benar faham sekiranya mereka menggunakan akal dan bakat yang dikurniakan Allah kepada mereka, bekerja keras, dan mengikut kata hati mereka yang benar, mereka akan berjaya dalam hidup. 

Saya yakin dan percaya bahawa duit bukanlah segala-galanya, walaupun semua orang di sekeliling cuba mempertikaikan apa yang saya lakukan. 

Saya masih boleh mengangkat muka tegak memandang ke hadapan dan jalan terus tanpa menghiraukan semuanya kerana mereka tidak mengetahui apa yang saya telah buat untuk 'anak-anak' SAYA. 

Tuan nak tahu kenapa saya yakin dengan apa yang saya buat? 

Cikgu Rina memandang tepat wajah tuan CEO tanpa berkelip;

Saya menyentuh dan memberi kelainan dalam kehidupan mereka. Saya mengubah mereka untuk percaya diri dan menjadi yang terbaik mampu mereka lakukan. Mendidik dan menyediakan mereka untuk menjadi seorang Doktor, Jurutera, dan CEO.Sekarang, apa pula yang Tuan CEO buat pada mereka?

Tuan CEO memandang kosong wajah cikgu Rina. 





Sumber: 
  1. https://www.facebook.com/ammarkamilin/posts/10207779689193344



Terima Kasih

All Children Are Special

Agak lama juga saya tidak posting apa-apa entry di blog ini. Semacam tiada idea dan kekurangan masa walhal sehari tetap juga 24 jam.

Kali ini saya hendak kongsikan sesuatu yang mungkin boleh meniupkan semangat kepada guru-guru terutamanya guru-guru pemulihan dan pendidikan khas di seluruh Malaysia yang membaca atau pun terbaca blog ini.


ALL CHILDREN ARE SPECIAL

If.....

If a child can't talk,
We can explore an amazing range of voice output devices...

If a child can't walk,
We can measure them up for some wheels...

If a child can't remember,
We can devices cues and pictures systems to help...

If a child can't hear,
We can learn to sign...

If a child can't socialise approriately,
We can model kindness, self dicipline and love...

If a child can't sit still and learn,
We can plan for movement and activity-based lessons...

If a child can't go to the toilet unaided,
We can take the time to help...

If a child can grasp your hand, or smile, or sign 'Thank You',
then what else is there to ask for?

There are no endings, just new doors to open....


How and How?


Terima Kasih

Petua Buat Para Guru


Ingatan untuk diri saya: 

 
"Kalau guru mengajar sambil duduk 
Murid belajar sambil mengantuk
 
Kalau guru mengajar sambil berlakon
Murid belajar dengan tekun
 
Kalau guru mengajar tanpa alat
Murid belajar dengan ralat
 
Kalau guru mengajar banyak bercakap
Ada murid bertambah gagap
 
Kalau guru menjadi pemudah cara
 Ramai murid pandai berbicara
 
Kalau guru mengajar tanpa menilai
Takkan tahu murid bodoh dan pandai
 
Kalau guru berbudi bahasa
Dikenang murid sepanjang masa.."
 
 
 
 
"Guru jangan sekali-kali menganggap dirinya 
orang yang paling berjasa kepada pelajar, 
sekalipun pelajar berterima kasih kepadanya. 
 
Sebaliknya dia hendaklah menganggap 
pelajarnya berjasa kepadanya kerana 
dengan adanya mereka, ia dapat mendekati Allah 
dengan menanamkan ilmu kepada mereka..."
 
 
kredit
http://myhemsmti.blogspot.com
 
 



Terima Kasih

Guru Cantik, Pelajar Tidak Ponteng kelas!

Seorang guru Bahasa Inggeris, Teacher Lin Xuewei yang mengajar di Guangdong University of Foreign Studies Business College menjadi popular secara tiba-tiba bukan kerana memakai pakaian yang ketat dan seksi tetapi kerana kecantikan semulajadinya sehinggakan dia digelar "Goddes Sister".

"beauty with brain".

Disebabkan kecantikan yang dimiliki oleh Lin Xuewei, kebanyakan pelajar-pelajar di universiti tersebut tidak lagi ponteng kelas apabila cikgu Bahasa Inggeris ini masuk mengajar. Menurut rakan sekolah sekolahnya dahulu, dia digambarkan sebagai seorang yang mempunyai kecantikan yang sangat sempurna.



As confirmed by Guangzhou Daily newspaper, a high school schoolmate of Teacher Lin Xuewei told the paper’s journalist: “She’s my high school classmate, her grade were always very good, and describing her looks as “flawless beauty” is not the least bit excessive. From middle school to university, she was always a school beauty on campus.”

Ada juga yang berjenaka dengan mengatakan kalau lah dari dulu lagi cikgu-cikgu yang mengajar Bahasa Inggeris ini cantik, sudah tentu prestasi subjek Bahasa Inggeris meningkat. Ada juga pelajar yang menulis untuk meminta Kementerian Pelajaran supaya mula mengambil guru-guru yang cantik sebagai tenaga pengajar.

Tetapi ada juga yang berpandangan berbeza mengenai isu cikgu cantik ni.....hu hu hu

Although Teacher “Goddess Sister” is indeed very beautiful, its said those who are in her class don’t skip class, and that’s not fair to the other teachers. So students ditch class of teachers with ordinary common appearances? I think those students aren’t diligently learning at all, aren’t thinking about their own futures at all, simply going to class just to look at the pretty girl.

Sumber :  

Terima Kasih

Guru ibarat lilin, terima kasih cikgu!


Wartawan Sinar Harian
21 Mei 2012 
 

“MAK, besar nanti adik nak jadi cikgu, adik nak didik masyarakat jadi bijak,” antara ungkapan dituturkan semasa kecil yang masih terlekat di benak fikiran penulis. Guru, cikgu, teacher, sir atau lain-lain panggilan menghiasi kamus dunia pendidikan. Sejak dahulu lagi profesion perguruan dianggap kerjaya popular dan paling utama berbanding lain.

Ingat tak ungkapan ini wahai pembaca sekalian: “Lahirnya pendeta kerana guru, lahirnya imam kerana guru dan lahirnya perdana menteri kerana guru.” Semuanya guru. 

16 Mei pastinya menjadi detik indah kepada insan bergelar guru. Ucapan terima kasih cikgu akan dilontarkan murid-murid dan pelajar sebagai tanda penghargaan di atas segala pengorbanan mendidik yang amat dibutuhkan. 

Baca lagi - klik di sini: Guru ibarat lilin, terima kasih cikgu! - Rencana - Sinar Harian


Terima Kasih

Guru Pemulihan Khas ialah pendidik Istimewa

Guru Ibarat Cahaya Pelita atau lilin?
Siapakah guru?

From Wikipedia, the free encyclopedia:
A guru (Sanskrit: गुरु) is one who is regarded as having great knowledge, wisdom, and authority in a certain area, and who uses it to guide others (teacher). Other forms of manifestation of this principle can include parents, school teachers, non-human objects (books) and even one's own intellectual discipline, if the aforementioned are in a guidance role.

Rupa-rupanya perkataan 'guru' ada pengaruh bahasa Sanskrit. Antara peranan guru adalah pembimbing kepada yang lain. Secara rasminya, cikgu yang mengajar di sekolah itulah guru tapi sebenarnya skop seorang guru itu lebih luas lagi. Guru itu boleh jadi seorang ibu, bapa, dan mungkin juga benda-benda yang tidak bernyawa seperti buku.


Siapakah pula Guru Pemulihan Khas?

Artikel ini saya petik daripada http://pendidikmy.net yang dikarang oleh Mohd Isa Abd Razak. Saya telah cuba ringkaskan seperti di bawah.

Guru Pemulihan Khas Ialah Pendidik Istimewa
Selain guru pendidikan khas, golongan pendidik yang saya kagumi ialah guru pemulihan khas (GPK). GPK ialah pendidik istimewa kerana mereka mendidik murid yang istimewa juga.
Tugas sebagai GPK penuh dengan kekangan, cukup mencabar dan memerlukan kesabaran yang amat tinggi. GPK perlu menumpukan perhatian yang istimewa kepada murid secara individu. GPK juga menggunakan begitu banyak masa untuk melakukan persediaan sebelum masuk ke bilik darjah.
Saya yakin, setiap GPK mempunyai hasrat yang amat tinggi untuk melihat murid mereka menguasai a-b-c dan kembali ke kelas perdana. Untuk mencapai hasrat itu, mereka melakukan berbagai-bagai usaha. Antaranya termasuklah mencari jalan untuk memahami dan mengintimi murid, keluarga murid dan persekitaran murid. GPK juga mesti memanfaatkan pengetahuan psikologi ketika berhadapan dengan murid. Tidak ketinggalan, pelbagai pendekatan, kaedah dan teknik mereka gunakan untuk mencelikhurufkan murid.
Pihak berwajib menilai penat lelah GPK sama seperti guru biasa. GPK tidak menerima elaun kritikal seperti yang diterima oleh guru pendidikan khas. Mereka juga tidak menikmati bayaran intensif seperti yang diterima oleh guru yang mengajarkan mata pelajaran tertentu dalam dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).
Alangkah baiknya jikalau kita dapat berkongsi kisah benar GPK melalui wadah blog atau Facebook!
Suatu masa nanti, GPK muda akan berumur juga. Pada masa itu pasti ada GPK berusia itu cuba menyorokkan air mata gembira apabila ada murid pemulihan menyatakan rasa terhutang budi yang teramat sangat kepada cikgu yang mencelikhurufkannya. Pasti GPK berusia itu terharu apabila mantan muridnya menyatakan kepada hadirin bahawa tanpa kehadiran GPK dalam hidupnya, keselesaan hidup yang mula dinikmatinya itu tidak mungkin diraih.
Oleh hal yang demikian, kepada semua GPK muda, teruskan usaha cikgu untuk mencelikhurufkan dan memandaikan murid dengan ikhlas dan penuh kesungguhan. Kongsikan cabaran dan kejayaan cikgu. Catatkan pengalaman suka duka cikgu sebagai GPK dan siarkan di blog atau Facebook. Saya berminat untuk membaca catatan pengalaman cikgu.

*****

Terima Kasih