Showing posts with label Pendidikan Khas. Show all posts
Showing posts with label Pendidikan Khas. Show all posts

Ciri-Ciri Murid Berkeperluan Khas (MBK)

Sedikit nota ringkas tentang ciri-ciri murid berkeperluan khas (MBK). Kredit to Wan Izimasha@slideshare.














Terima Kasih

Alat Genggaman Pensel (pencil grip device)

Entri ini adalah susulan daripada entri dua hari lepas tentang Cara dan latihan memegang pensel untuk kanak-kanak atau murid pada peringkat permulaan tulisan mekanis

Alkisahnya, entri tersebut ditulis kerana saya mempunyai seorang murid tahun 1 yang tidak boleh menulis, dalam erti kata sebenar, bila murid ini diminta meniru atau menyalin huruf, murid hanya terkebil-kebil memandang ke arah saya tanpa berbuat apa-apa. Walaupun saya sudah menunjukkan cara menulis huruf dengan memegang tangannya tetapi masih juga tidak berjaya. 

Murid ini boleh menyambung titik-titik pada huruf tetapi tidak kemas dan banyak yang terkeluar daripada garisan. Begitu juga dengan mewarna. Saya terpikir apakah masalah sebenar murid ini lalu saya mencari maklumat di internet berkenaan dengan kemahiran menulis, lalu terhasillah entri tersebut.

Saya tidak menjual apa-apa peralatan atau barang kerana saya hanya sekadar ingin berkongsi maklumat dengan pembaca, namun ada pembaca yang bertanya tentang ALAT GENGGAMAN PENSEL (Pencil grip device).


Alat genggaman pensel


Alat Genggaman Pensil QALAMIY

Terdapat satu produk alat genggaman pensil iaitu QalamiyTM. Produk ini dicipta khusus untuk individu yang mempunyai ketidakupayaan dalam menulis, individu yang menderita strok ringan dan juga kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy.


The QalamiyTM is a fun, affordable and effective way to teach young children how to hold their pencil correctly. Medium Grip is perfect for Kindergarten through 6th Grade. All children, including those with Autism, ADHD, developmental disabilities, learning disabilities and general fine motor delay can all benefit from using the QalamiyTM. When using the QalamiyTM., students can focus on good handwriting rather than the mechanics of holding the pencil. The result is an efficient pencil grasp and improved handwriting! The QalamiyTM is used in school settings and pediatric clinic settings across the United States.


Kepada yang berminat untuk membeli alat genggaman pensil ini, anda boleh hubungi individu yang mempromosikan alat ini di akaun Facebook atau blog seperti berikut:


QALAMIY - Alat genggaman pensil


Promosi QALAMIY di Facebook


Maklumat lanjut tentang produk QALAMIY, anda boleh baca di pautan berikut:
  1. http://qalamiytm.blogspot.com/
  2. Qalamiy Alat genggaman pensil
  3. Qalamiy Alat genggaman pensil (Video)



Harap bermanfaat.



Terima Kasih

Prosedur pengesahan Murid Berkeperluan Khas oleh Pegawai Perubatan

Ramai juga guru Pemulihan Khas yang masih belum jelas tentang tatacara atau prosedur untuk membuat pengesahan sama ada seseorang murid itu perlu ke kelas Pendidikan Khas atau tidak. 

Di sini saya kongsikan sedikit maklumat yang saya perolehi dari Encik Google tentang prosedur pengesahan murid berkeperluan khas oleh Pegawai Perubatan/doktor. Harap prosedur ini adalah prosedur yang betul dan sepatutnya.

Isi borang IPMBDM dan ISD. jika murid tak melepasi kriteria- jumpa ibu bapa untuk beri penjelasan. sekiranya ibu bapa setuju, baru boleh rujuk doktor. tetapi belum habis di situ, sekiranya okey.. arus perdana, sekiranya tidak, minta kebenaran ibu bapa untuk menempatkan pelajar terbabit ke pendidikan khas. TETAPI, sekiranya ibu bapa enggan.. cikgu TIDAK boleh paksa ibu bapa hantar murid ke pendidikan khas. PENTING tu - info dari group facebook Guru Pemulihan Khas Malaysia

* IPMBDM - Instrumen pengesanan murid bermasalah dalam pembelajaran
* ISD - Instrumen senarai semak disleksia

Proses membuat pengesahan murid OKU oleh doktor

Borang BPKh01 - Kebenaran Ibubapa

Borang BPKh02 - Permohonan menjalani pemeriksaan doktor



Harap maklumat ini membantu.


Terima Kasih

Siapakah Murid atau Kanak-Kanak Berkeperluan Khas (KKBK)?

Berikut adalah sedikit perkongsian maklumat/info tentang kanak-kanak berkeperluan khas.

Maksud 'keperluan khas'

Keperluan khas merujuk kepada keperluan kanak-kanak iaitu atas satu sebab atau yang lain memerlukan bantuan khas, sokongan, dan rangsangan. Kanak-kanak yang dirujuk di sini boleh dirujuk kepada kanak-kanak yang mengalami perkembangan yang lambat dalam satu atau lebih daripada sebab berikut:
  • Kerencatan akal
  • Kecacatan fizikal
  • Kekurangan penglihatan
  • Kekurangan pendengaran
  • Gangguan pertuturan
  • Kesukaran dalam perkembangan sosial dan emosi

Sebahagian daripada kanak-kanak ini mungkin memerlukan bantuan khas untuk sepanjang hayat mereka, sementara yang lain mungkin memerlukan bantuan untuk suatu jangka masa tertentu.


Kanak-kanak luar biasa (exceptional children)


Kanak-kanak dianggap luar biasa apabila program pendidikan perlu di ubahsuai untuk memenuhi keperluannya. Oleh itu kanak-kanak luar biasa bukan merujuk kepada mereka yang tidak dapat menguasai pembelajaran tetapi juga mereka yang mempunyai kepintaran dan bakat yang luar biasa.

Kanak-kanak luar biasa daripada sudut pendidikan lebih sesuai dianggap sebagai kanak-kanak berkeperluan khas (KKBK) atau kanak-kanak istimewa.

Kanak-Kanak luar biasa secara umum lebih sesuai dirujuk sebagai kanak-kanak berkeperluan khas atau kanak-kanak istimewa iaitu kanak-kanak yang berbeza dari kanak-kanak biasa dari segi:

▫ Ciri-ciri mental
▫ Keupayaan deria
▫ Keupayaan komunikasi
▫ Perkembangan tingkah laku dan emosi atau
▫ Ciri-ciri fizikal/saraf/otot

#Kirk dan rakan-rakan (1993)
 

Kanak-kanak berkeperluan khas mengikut Akta Pendidikan 1996
Murid-murid berkeperluan khas bererti murid-murid yang mempunyai kecacatan penglihatan, atau kecacatan pendengaran atau masalah pembelajaran.


Kategori Kanak-Kanak Luar Biasa

Secara umumnya Kanak-kanak luar biasa boleh dikategorikan seperti berikut:
  • Rencat akal 
  • Masalah Pembelajaran 
  • Masalah tingkah laku 
  • Masalah komunikasi 
  • Masalah pendengaran 
  • Masalah penglihatan 
  • Kecacatan fizikal dan kesihatan 
  • Kecacatan yang serius dan pelbagai 
  • Pintar cerdas dan pelbagai



Terima Kasih

Jawatan Kosong Guru PPPS DG41 dan Pembantu Murid N17 di Sekolah Dalam Hospital

Bahagian Pendidikan Khas, Kementerian Pendidikan Malaysia mempelawa permohonan bagi mengisi jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 dan Pembantu Pengurusan Murid Gred N17 di Sekolah Dalam Hospital (SDH) berikut:

  • SDH Pusat Perubatan Universiti Malaya
  • SDH Hospital Selayang
  • SDH Hospital Tuanku Jaafar, Seremban


TARIKH TUTUP - 4 OKTOBER 2013


Guru PPPS DG41

Syarat Umum:
  • Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 yang sedang berkhidmat di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia;
  • Telah disahkan dalam perkhidmatan;
  • Bebas dari tindakan tatatertib atau tindakan Mahkamah; dan
  • Mempunyai markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) yang baik untuk tiga (3) tahun terakhir

Syarat Khusus:
  • Sekurang-kurangnya telah mengajar selama lima (5) tahun.
  • Bersedia berkhidmat di SDH sekurang-kurangnya tiga (3) tahun.
  • Mempunyai kelulusan, pengalaman atau kemahiran dalam mata pelajaran teras (Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik atau Pendidikan Islam) atau Prasekolah.
  • Sihat fizikal dan tidak mempunyai sakit kronik.
  • Mempunyai minat dan iltizam yang tinggi berkhidmat dalam institusi untuk murid bermasalah kesihatan.
  • Tidak mempunyai perasaan takut, alahan dan jijik dengan persekitaran hospital.




Untuk muat turun maklumat lanjut, sila klik di bawah :-


Terima Kasih

All Children Are Special

Agak lama juga saya tidak posting apa-apa entry di blog ini. Semacam tiada idea dan kekurangan masa walhal sehari tetap juga 24 jam.

Kali ini saya hendak kongsikan sesuatu yang mungkin boleh meniupkan semangat kepada guru-guru terutamanya guru-guru pemulihan dan pendidikan khas di seluruh Malaysia yang membaca atau pun terbaca blog ini.


ALL CHILDREN ARE SPECIAL

If.....

If a child can't talk,
We can explore an amazing range of voice output devices...

If a child can't walk,
We can measure them up for some wheels...

If a child can't remember,
We can devices cues and pictures systems to help...

If a child can't hear,
We can learn to sign...

If a child can't socialise approriately,
We can model kindness, self dicipline and love...

If a child can't sit still and learn,
We can plan for movement and activity-based lessons...

If a child can't go to the toilet unaided,
We can take the time to help...

If a child can grasp your hand, or smile, or sign 'Thank You',
then what else is there to ask for?

There are no endings, just new doors to open....


How and How?


Terima Kasih

Portal PPI - RPI | Rancangan Pendidikan Individu & Pelan Pendidikan Individu

Jom buat RPI! Kalau bahan bantu mengajar banyak dan cantik...tapi perancangannya dan diagnosis tidak tepat, intervensi tidak akan berkesan.



Maklumat tentang Portal PPI - RPI ini saya perolehi di Facebook Guru Pemulihan Khas Group dan PPI - RPI Group untuk dikongsikan di sini dan juga sebagai rujukan untuk diri saya sendiri.

Portal RPI ini adalah inovasi dan pembestarian dlm pendidikan khas dan pemulihan. Sebanyak 88 buah sekolah bestari telah lama menggunakan RPH online di seluruh negara. 


Bagaimana cara nak login? 

Login ID: Kod Sekolah (Huruf besar)
Password: 123 (boleh ditukar selepas login)


Saya dah login, step seterusnya apa perlu buat, tiada user guideline ker??

Ada manual pada Fungsi Khas dalam Portal. 


Apa yang perlu saya buat? Secara ringkas....
  • Bagi guru pemulihan, cuma isi PPI1 hingga PPI 4. 
  • Isi PPI 1 hingga PPI 4 bg guru pemulihan dan sila klik bulat kecil berhuruf i utk info. 
  • PPI 3 adalah utk melaporkan kekuatan dan kelemahan murid dlm subjek BM/Matematik.
  • PPI 4 adalah utk menulis Matlamat.
  • Seterusnya di bawah Matlamat adalah pemulisan objektif pembelajaran.
  • Apa yg dikey in pd PPI4 secara automatik akan menjadi RPT. 
  • Dari sini Cikgu sudah boleh klik PII utk mengedit RPT dgn mengelompokkan murid mengikut tahap keupayaan.
  • Hasilnya nanti, RPH cikgu akan mengikut kumpulan murid yg telah dibentuk mengikut tahap keupayaan.   
  • Sekiranya murid cikgu adalah murid LINUS tegar, maka dgn mengisi Portal RPI ini akan memudahkan proses seterusnya utk disahkan oleh pengamal perubatan. Segala rekod dan maklumat pencapaian telah ada, hanya menunggu utk dicetak sahaja. 

RPH ni boleh di print out ker then tampal dalam buku rancangan mengajar??   

Ianya boleh diprint dan ditampalkan dalam buku rekod atau letakkan dalam fail kerana ianya tidak menyalahi SPI Bil.3/1999 berkenaan buku Rekod Pengajaran dan Pembelajaran . Sila rujuk pekeliling ini di bahagian depan buku rekod cikgu.

Wajibkah buat benda ni...sudah ada surat pekeliling???

(Ini bukan jawapan saya tetapi jawapan yang saya peroleh daripada https://www.facebook.com/suraya.zathu).

Memang benar , belum ada siaran tentang penggunaan RPI kepada guru pemulihan di seluruh negara. Saya kongsi portal ini untuk makluman guru-guru pemulihan sebagai salah satu alternatif untuk membantu guru-guru dalam menyediakan perancangan intervensi yang lebih tepat bagi murid-murid pemulihan/LINUS/LINUS TEGAR.

Saya sering mengikuti post-post dalam FB oleh guru-guru pemulihan di seluruh negara. Antara lain yang saya dapati guru-guru pemulihan seolah-olah tercari-cari bentuk RPT untuk pemulihan/LINUS/LINUS TEGAR.

Pada pandangan saya setiap murid keperluannya berbeza, sudah semestinya RPT mereka tidak sama. Keadaan yang diperlihatkan seolah-olah 1 RPT yang sama boleh memenuhi keperluan mengatasi masalah penguasaan Literasi dan Numerasi untuk semua murid tersebut.

Oleh itu, Portal RPI dicadangkan untuk membantu guru-guru dalam mengatasi masalah yg tersebut di atas. Dalam Portal ini memerlukan guru mengenalpasti kawasan kelemahan dan kekuatan murid melalui ujian Diagnostik. Bertolak dari kawasan kelemahan murid, perancangan intervensi akan dibuat. Matlamat akan ditentukan seterusnya penyediaan objektif pembelajaran murid dibina secara berperingkat dari aras mudah ke aras yang lebih sukar.

Izinkan saya berkongsi pengalaman, kaedah mengajar murid pemulihan/Linus/Linus Tegar tiada bezanya dengan mengajar murid-murid berkeperluan khas. Yang bezanya , guru pemulihan mengajar murid-murid normal yang tiada masalah kecacatan yang disebabkan oleh faktor biologi dan mengajar subjek BM dan Matematik. Manakala guru pendidikan khas mengajar pelbagai subjek di kelas pendidikan khas.

Murid-murid yang ditempatkan di Program Pendidikan Khas atau di Kelas Pemulihan/Linus/Linus Tegar adalah golongan murid yang telah dikenalpasti mempunyai halangan-halangan tertentu dalam pembelajaran. Sudah sewajarnya, cara mereka diintervensi adalah tidak sama dengan yang dilaksanakan di aliran perdana kerana mereka memerlukan khidmat pakar guru-guru pendidikan khas/pemulihan. Keadaan ini kita boleh samakan dengan rawatan di hospital. Pesakit yang teruk ditempatkan di wad ICU/CCU. Pemerhatian dan rawatan adalah lebih rapi supaya pesakit dapat disembuhkan.

Oleh itu, RPI sangat diperlukan untuk kedua-dua kategori ini. Malah RPI juga sangat sesuai untuk murid pntar cerdas. Dengan kemudahan yang telah disediakan, saya menganjurkan supaya para guru pemulihan masuk ke portal dan cuba menerokanya kerana ia akan membantu guru utk menghasilkan RPT dan Rancangan Harian dengan lebih berkesan lagi.

Maklumat murid yang sedia ada memang murid pendidikan khas . Para guru boleh tambah maklumat murid dengan menggunakan button yang sdia ada dalam Portal. Guru Pemuliahan hanya perlu mengisi PPI 1 hingga PPI 4 sahaja. sila gunakan kod sekolah yang ditaip rapat dan berhuruf besar sebagai User ID. Manakala passwordnya 123. Sila maklum kepada saya, sekiranya ada menghadapi masalah untuk masuk ke portal ini.

Tidak salah untuk mencuba.


Terima Kasih